Szybka podróż w tubie
15 lipca 2013, 09:59Elon Musk, założyciel firm SpaceX i Tesla, pracuje nad kolejnym pomysłem dotyczącym transportu. Tym razem chodzi o system nazwany roboczo Hyperloop. Ma on umożliwiać podróże z prędkością około 6500 kilometrów na godzinę
Grudki wydalane przez dżdżownice pozwolą ulepszyć modele klimatyczne
10 lipca 2013, 11:37Dzięki wydalanym przez dżdżownice ziemne (Lumbricus terrestris) grudkom węglanu wapnia, które zachowują pamięć temperatury formowania, będzie można uzyskać istotne informacje na temat przeszłego klimatu.
Skały pomagają ziemskiemu klimatowi
9 lipca 2013, 17:01Ziemski klimat może szybciej niż dotychczas sądzono powrócić do równowagi po okresie zwiększonej emisji dwutlenku węgla. Badania ocieplenia sprzed 93 milionów lat wykazały, że powrót do równowagi zajął Ziemi 300 000 lat.
Skaczą i będą skakać
8 lipca 2013, 06:33By uniknąć toksycznych stożków marmurowych (Conus marmoreus), pewien ślimak z Wielkiej Rafy Koralowej potrafi podskoczyć na 2 wysokości własnego ciała. Australijsko-norweski zespół przyznaje, że jak na ślimaka, to niesamowite osiągnięcie.
Foton wyłącza światło
5 lipca 2013, 18:40Z najnowszego numeru Science dowiadujemy się, że badacze z MIT-u, Uniwersytetu Harvarda oraz Wiedeńskiego Uniwersytetu Technologicznego skonstruowali optyczny przełącznik kontrolowany przez pojedynczy foton. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu pisaliśmy, że z idealną sytuacją mielibyśmy do czynienia, gdyby za pomocą jednego fotonu udało się sterowac przepływem światła. Teraz ta idealna sytuacja staje się rzeczywistością.
Weneccy pracownicy transportu wodnego na cenzurowanym
5 lipca 2013, 18:24Po licznych skargach turystów weneccy gondolierzy będą prawdopodobnie przechodzić testy na obecność narkotyków. Władze stowarzyszenia zawodowego każą im także dmuchać w alkomat. Anegdoty o wybrykach "wioślarzy" krążyły już od jakiegoś czasu, ale miarka się przebrała, gdy pod koniec czerwca na YouTube'ie pojawiło się nagranie nagiego kandydata na gansera, pomocnika gondoliera.
Spintroniczny termometr dla komórek
28 czerwca 2013, 11:24Komórki organizmów żywych są tak małe, że można by spodziewać się, iż w każdym miejscu komórki panuje taka sama temperatura. Nic bardziej mylnego. Ostatnio odkryto gradient temperatury w ramach komórki. Precyzyjne pomiary były jednak niemożliwe ze względu na ograniczenia technologiczne
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
Oczy pomogą zmierzyć przyjemnościową reakcję mózgu
25 czerwca 2013, 09:31Reakcję mózgowych ośrodków nagrody na degustację jedzenia można dokładnie zmierzyć za pomocą elektroretinografii (ERG).
Żywe po zerwaniu
21 czerwca 2013, 10:01Po zebraniu z rośliny macierzystej w komórkach warzyw i owoców nadal zachodzą sterowane rytmem okołodobowym zmiany fizjologiczne. Wygląda więc na to, że pora dnia, o której po nie sięgamy, ma wpływ na ich właściwości odżywczo-zdrowotne.